Translate

понеделник, 29 юни 2009 г.

Кредитно рамо (leverage) | dLambow


Кредитното рамо (leverage - ливъридж) при сключване на сделки на валутния пазар?


Какво е кредитно рамо (ливъридж)?


Същност на кредитното рамо

Кредитно рамо (leverage) е концепцията, използвана за описание на маржин търговията на финансовите пазари и на форекс. Казано по-просто, това са заети средства, предоставени от брокера на търговеца, за да може последния да участва във валутната търговия. Размерът на кредита може да надвишава размера на депозита на клиента 10, 20, 100 пъти или повече (което се нарича кредитно рамо). В същото време сумата, за която търговецът извършва операцията, неговите собствени средства, остават при брокера като залог за периода на откритата сделка.

Кредитното рамо е вид кредит

Може да се направи аналогия с покупката на кола на кредит: кредитополучателят заема пари от банката и колата е заложена, ако нещо се обърка, банката да вземе обратно колата. Търговията с кредитно рамо разширява възможностите на участника, като позволява транзакции с по-голям лот.

Какво е кредитно рамо?
Кредитно рамо (leverage)

Размер на кредитното рамо (ливъридж)

Понятието кредитно рамо  (leverage) е познато при сключването на борсови сделки от постоянни участници в пазара. Неговият размер, тоест съотношението на собствения капитал на търговеца (депозиран при форекс брокера) към привлечените средства, е 1:2, 1:3, 1:5 и т.н. Някои форекс брокери имат стандартен ливъридж от 1:100. 

Други компании предлагат опции като 1:200, 1:500, 1:1000 и 1:2000. Въпреки това, не много търговци (особено начинаещите) разбират, че високият ливъридж предполага сравними рискове. От една страна, умножава потенциалните печалби, а от друга - увеличава възможните загубите.

Начинаещи търговци и кредитно рамо

Начинаещите търговци, при изчисляване на необходимото кредитно рамо, по правило изхождат от убеждението: колкото повече, толкова по-добре. Но в този случай пропускат да отчетат риска - по-големият лот може да донесе по-голяма печалба, но също може да донесе и по-голяма загуба. И ако рискът не пресметнат правилно, участника може само с една сделка на форекс да загуби целия си депозит (Margin call).

Кредитното рамо е едно от специфичните условията на Форекс

Това е вид коефициент, който показва колко пъти размера на откритата валутна позиция може да надвишава размера на депозита на валутния търговец пред брокера. При различните брокери кредитното рамо е различно, но обикновено се намира в диапазона от 10 до 100. Понякога кредитното рамо за почивните дни е по-малко, отколкото в работните дни. Напоследък се среща кредитно рамо 200 и даже 500, което трябва да заостря значително вашето внимание за поеманите рискове в тези случаи.

Пример за кредитно рамо:

Ако гаранционния депозит е 200 долара, а кредитното рамо - 100. При това положение клиента може да открива позиции най-много за 20000 долара или еквивалента във съответна валута. Ако откритата позиция е само за 5000 долара, в този случай не е задействан целия депозит. 

Използваното в случая кредитно рамо ще бъде равно на 5000 : 200 = 25, а свободните средства ще са 200 - 5000:100 = 150 долара. Последните могат да се използват за откриване на друга позиция, но това може да го правите само след като имате нужния опит и ясно разбирате въпроса с риска и ноговото пресмятане и покриване.

Значението на кредитното рамо на форекс е в двете посоки - то значително може да увеличи размера на печалбата, но може и бързо да закопае самонадеяните търговци, които не спазват правилата за управление на риска.




Откриване на депозит

Откриването на сметка и внасянето на пари на депозит (внасянето на маржа) е първото, което трябва да направите преди началото на реалните търговски операции на форекс. Предназначението на форекс депозита е да гарантира и компенсира възможните загуби при осъществяваните от вас валутни операции.

Как правилно да използвате кредитното рамо?

При разумен подход, ливъриджът (кредитното рамо) е добър финансов инструмент, тъй като позволява на търговеца, без значителен капитал, да сключва големи сделки и да получава сериозни печалби, да увеличава депозита си многократно с получената печалба и да го прави за кратко време. Но не пренебрегвайте правилата за използване на такъв кредит:

  • - Никога не търгувайте с всички пари, независимо от размера на кредитното рамо. Една транзакция трябва да представлява 1-2% от сумата на депозита.
  • - Изчислявайте рисковете при евентуални губещи сделки и предприемайте мерки да избегнете случаите на пълна загуба на своя депозит.
  • - Не е необходимо да използвате максималния ливъридж, по-добре е да търгувате с малко количество заемни средства и безрисково да увеличавате депозита си.


Заключение

Самият ливъридж не влияе върху нивото на риска при търговия, а само върху размера на позицията, открита от търговеца. Без кредитно рамо печелившата търговия е напълно възможна, но ако се наложи да използвате заемни средства, основното е да запомните правилата за управление на парите и да не изпадате в рискови ситуации.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации