Translate

петък, 8 август 2014 г.

Главното за Котировка на валутите | dLambow


Котировка на валутите - определение, значение, видове, използване, примери


Какво е котировка?

Борсовите котировки (quotes) често се бъркат с обменния курс или цената на акциите. Това не е съвсем точно. Под котировката на акция се разбира установяването на пазарна цена за покупко-продажба в съответствие със законодателството на страната и стандартите на фондовата борса. Котировките са само за тези ценни книжа, които се продават на фондовата борса.

 

Произход на понятието "котировка"

Понятието "котировка" първоначално идва от френския глагол "coter", което означава "измервам". По-късно тази концепция се свързва повече с английския израз "financial quote", което означава „финанса оценка“. Котировката е стойността на даден актив, търгуван на фондовата борса, в определен момент от време. Казано по-просто, това е цената, на която участниците в търга могат да купят или продадат актива в момента.

 

Същност на понятието котировка

Самата котировка е обявената от продавача или купувача цена, според която той е готов да сключи сделка за определена сума от финансовия актив. Определя се от желанието на инвеститора да сключи сделката: ако иска да купи актив, той ще определи цени възможно най-близо до продажните и обратно.

 

Графика на котировките

Графиките на цените на активите се съставят от котировъчните комисии на борсите, централните банки и някои световни компании. Показателите могат да варират: всичко зависи от методите на изчисление и ситуацията в конкретен регион и на конкретна борса. Данните се публикуват ежедневно, в работното време. Това ви позволява да разберете дали определени активи се котират в момента.

 

Котировки на фондовия пазар

Платформите за търговия по света извършват операции с различни финансови активи, които могат да бъдат разделени в следните групи:

  • - ценни книжа (акции, облигации, бонове и др.);
  • - стоки (нефт, цветни/благородни метали, зърно и др.);
  • - фондови индекси, като набор от ценни книжа, обединени от обща характеристика;
  • - деривативни финансови инструменти (фючърси, опции и др.);
  • - валута (долар, евро, швейцарски франк и др.).

Котировките на фондовия пазар могат да бъдат разделени на две категории:

  • - борсови;
  • - извънборсови.

 

Борсови котировки

Борсовите котировки образуват обобщена форекс таблица на всички текущи поръчки за покупка и продажба, обикновено, с посочване на наличния обем за сделката на конкретна цена. Концепцията за "котиране" се прилага само за борсово търгувани активи, поради което такива активи се наричат ​​котирани, а процесът на формиране на котировки се нарича котиране. 

Котировките на ценни книжа, валути и деривативни финансови инструменти се определят на база 1 лот, който може да включва различен брой единици от търгувания актив.

 

Извънборсови котировки (цени)

Извънборсовите цени не са точно котировки, а цена. Те могат да бъдат ориентировъчни, т.е. страната, която е подала котировка, не е длъжна непременно да сключи сделка при такива условия. 

Сключването на сделка за котировките извън борсата обикновено става по телефон или месинджър, като крайната цена се формира в момента на преговорите и зависи от различни фактори, основният от които е способността за пазарлък. 

Уточнение: По отношение на извънборсовите активи не се прилага понятието "котировка", а се използва понятието "цена". Котировката се различава от цената по това, че се състои от две части: покупната цена и продажната цена, които се наричат ​​съответно Ask и Bid.

 

Таблица с борсовите котировки

Борсовите котировки се представят във вид на таблица, в която са показани основните данни за търгуваните борсови активи. В горния ред на таблицата има обозначения. Ето какво означават:

  • Sumbol - съкратеното наименование на търгуваната актива.

  • Bid - най-високата цена, която купувачът предлага за актива.

  • Ask - най-ниската цена, на която продавачът е готов да даде за актива.

  • AskSize - броят на търгуваните единици от актива, които са готови да дадат на цена Ask.

  • BidSize — броят на търгуваните единици от актива, които са готови да бъдат закупени по цена Bid.

  • Size - стойностите BidSize и AskSize, написани в удобна форма.

  • Tick - всяка единична промяна или движение на котировката в една или друга посока.

  • Change — действителната стойност на промяната в цената на активите в сравнение с последната сделка от предходния ден за търговия.

  • Chg% е стойността на индикатора Промяна в процентна форма.

  • Volume - общият брой търгувани (закупени и продадени) активи в момента, спрямо стойността в началото на търговския ден.

  • High - най-високата цена на актива за днес.

  • Low - най-ниската цена на актива за днес.

  • Last - цената на последната сделка, на която купувачът и продавачът са се съгласили.

  • LastSize — брой продадени/закупени активи на тази цена.

 

Какво е котировка на Форекс?

Първият въпрос, който си задава всеки начинаещ валутен търговец на форекс е, какво е това котировка на валутите и от къде се вземат тези котировки? 

Принципът на създаване на правите и обратните котировки е напълно приложен на валутния пазар на Forex. Чрез използване на разликата в курсовете на различни национални валути се създават "валутни двойки".

Така, котировките на валутния пазар Форекс се показват под формата на валутни двойки - съотношението на цената на една валута към цената на друга.  

 

Числово изражение на котировка

Форекс котировките обикновено имат 4-цифрено обозначение, тоест има 4 знака след десетичната запетая. Например:

  • - 1,2345 или
  • - 0,8654.

Всъщност реалните пазарни котировки имат много повече десетични знака, но за да улеснят търговците да работят с валутите, повечето брокерски центрове предоставят котировки с 4 знака след десетичната запетая (останалото се закръгля нагоре). Има обаче петцифрени котировки, но те са по-рядко срещани. 

 

Определение за котировка

Котировка е цената на валутите в една валутна двойка (например, EUR/USD - 1.2223/1.2227). Или тя показва срещу какво количество от едната валута може да направите замяна за определено количество от другата валута (в примера, 1 EUR може да се купи за  1.2223 USD. 


Котировката се състои от две цифри.

  •     Първата цифра е бид (Bid) - цена, по която клиента може да продаде базовата валута за котируемата.
  •     Втората цифра е аск (Ask или Offer) - цена, по която клиента може да купи базовата валута за котируемата.

Цената Ask винаги е по-висока от цената Bid, а разликата между тях се нарича спред (spread). Тъй като по-големите цифри в котировката се променят по-рядко, понякога котировката може да се даде само с последните две (от общо пет) цифри: или USD 23/27, което означава EUR/USD 1.2223/1.2227. 

 

Базова и котируема валута

Котировката е стойността на единица от една валута (наричана базова), изразена в единици от другата валута (наричана котируема). В обозначението на търгуемата валутна двойка (например, EUR/USD) базовата валута EUR се записва първа, а котируемата USD - втора, като

  • - горната валута в числителя се нарича базова валута, а
  • - долната валута в знаменателя се нарича котируема валута.



Формиране на котировките

Котировките се формират на базата на заявките на участниците в търговете за покупко-продажба на финансовия или валутен актив (валутната двойка). Търговците, които искат да сключат сделка с актива, посочват цената си, на която са готови да го купят или продадат. Тези данни образуват "борсовия буркан" - списък с приложения за покупко-продажба на актива.

Пример за котировка:

Котировката за EUR/USD - 1.2227/32 означава, че клиента може:
  • - да продаде 1 евро за 1.2227 долара или
  • - да купи 1 евро по цена 1.2232 долара

като в случая спредът е равен на 5 пункта, при което базовата валута е EUR, котируемата е USD

 

Права и обратна котировка.

Използването на едната или другата котировка при търговията на форекс има исторически наложил се характер. Когато стойността на дадена валута е изразена в щатски долари, котировката се счита за пряка, а когато стойността на щатския долар е изразена в друга валута, тя се обратна.

 

Нека разгледаме концепциите за прави и обратни котировки по-подробно.

  • - От финансова гледна точка, валутният курс е цената, на която една валута се разменя за друга в даден момент от време.

  • - Котирането е пряко, когато цената на една единица чуждестранна валута е изразена в национална валута.

  • - Котировката се обратна, ако цената на една единица национална валута е изразена в чуждестранна валута.

  • - Тъй като щатският долар (USD) е доминиращата световна валута, обменните курсове обикновено се изразяват спрямо него. Въпреки това, котировките могат да бъдат посочвани и във връзка с валутите на други страни. Тогава валутната двойка се нарича крос курс.

Намаляването на обменния курс на правата котировка означава, че националната валута поскъпва. По-ниската обратна котировка показва, че местната валута се обезценява, защото получава по-малко чуждестранна валута. 


Преобразуване на косвените и преките котировки

Косвените и преките котировки са взаимосвързани помежду си. За да ги преобразувате от една в друга и обратно, просто използвайте следната формула:

1/ пряка котировка = косвена котировка


Има три вида котировки:

Водейки се от горната концепция за формиране на котировките, можем да разгледаме три вида:


- Права котировка.

Права котировка е количеството национална валута за единица чуждестранна валута. Съотношението на националната валута на всяка страна към щатския долар. Най-популярните валутни двойки са:

  • - EUR/USD,
  • - GBP/USD,
  • - AUD/USD.


- Обратна котировка (косвена).

Обратната котировка е количеството чуждестранна валута за единица национална валута.Съотношението на щатския долар към валутите на други държави. На Форекс пазара те включват такива валутни двойки като:

  • - USD/CHF,
  • - USD/JPY,
  • - USD/RUB.


- Кръстосани курсове (крос курс - cross rates).

Съотношението на стойностите на валутите на различните държави една към друга (преобразуването се извършва чрез предварително конвертиране в щатски долари по текущия курс). Такива са:

  • - GBP/JPY
  • - EUR/JPY
  • - GBP/EUR
  • - CHF/JPY
  • - AUD/JPY
  • - GBP/AUD


Американския долар е основна световна резервна валута.

Затова за много валути се използват котировки от вида:
  • - USD/JPN,
  • - USD/CHF и др.
т.е. в този случай долара се явява базова валута. Но в котировките на английския паунд
  • - GBP/USD,
паундът се явява базова валута, а доларът е котируема.

По същия начин, като английския паунд, се котират валутите на бившите английски колонии:
  • - австралийския долар - AUD/USD и
  • - новозеландския долар NZD/USD.
Еврото също се явява базова валута спрямо долара
  • - EUR/USD.
Това трябва да се знае, понеже често в информационните системи се пропуска USD. Например: валутната двойка GBP/USD се обозначава само като GBP.



Котировките са формират на междубанковия пазар.


Текущи котировки за цените купува / продава

Дилърите на голям брой големи международни банки, практически ежесекундно информират световните новинарски агенции за своите текущи цени купува / продава за различните валутни двойки, формирайки по този начин постоянен валутен курс.

Валутните графики за котировките

Новинарските агенции събират тези индикативни (не твърди) котировки и от тях формират поток от данни, които клиентите виждат в своите търговски платформи. Възоснова на тях се строят валутните графики.

Пример за котировка на валутна двойка

По тази причина, цените в търговските терминали постоянно се променят. Котировката в една валутна двойка изглежда по следния начин:
  • - USD/CHF = 1.3635/45.
Това означава, че търговец може
  • - да купи долари срещу швейцарски франкове по валутен курс 1.3635 или
  • - да продаде долари срещу швейцарски франкове по курс 1.3645.
В този пример:
  • - котировката 1.3635 - е бид (bid), а
  • - котировката 1.3645 - е аск (ask).

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации